Fenugreek: Τριγωνέλλα: Η υποτιμημένη υπερτροφή


Η τριγωνέλλα, επιστημονικά γνωστή ως Trigonella foenum-graecum, είναι ένα όσπριο με πλούσια ιστορία και μια σειρά από θρεπτικά οφέλη.

Οι σπόροι του, ειδικότερα, έχουν επαινεθεί για τις ιδιότητές τους που ενισχύουν την υγεία, καθιστώντας τους μια πολύτιμη προσθήκη σε κάθε δίαιτα.

Fenugreek και χοληστερίνη

Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα οφέλη του τριγωνόφυλλου είναι η δυνατότητά του να μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε σε έγκριτο ιατρικό περιοδικό επιβεβαίωσε ότι η κατανάλωση τριγωνόφυλλου θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο υπερχοληστερολαιμίας, μειώνοντας την κακή χοληστερόλη μεταξύ 15 και 33%.

Το μυστικό βρίσκεται στους σπόρους.

Πλούσιοι σε φυτικές ίνες, οι σπόροι της τριγωνέλλας είναι ικανοί να απορροφούν τη χοληστερόλη.

Οι αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες συμβάλλουν επίσης στη διάσπαση των λιπών, καθαρίζοντας αποτελεσματικά τις αρτηρίες.

Διατροφικό Προφίλ

Μια κουταλιά της σούπας ολόκληρους σπόρους τριγωνέλλας, περίπου 11 γραμμάρια, προσφέρει:

3 γραμμάρια φυτικών ινών 3 γραμμάρια πρωτεΐνης 6 γραμμάρια υδατάνθρακες 1 γραμμάριο λίπους 20% της ημερήσιας ανάγκης σε σίδηρο 7% της ημερήσιας ανάγκης σε μαγγάνιο 5% της ημερήσιας ανάγκης σε μαγνήσιο 17 mg ασβεστίου 140 mg πολυφαινολών

Άλλα οφέλη των σπόρων Fenugreek

Η ενσωμάτωση σπόρων τριγωνέλλας στη διατροφή σας όχι μόνο βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης αλλά φέρνει και πολλά άλλα οφέλη για την υγεία.

Έλεγχος της όρεξης: Οι σπόροι της τριγωνέλλας αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού, μειώνοντας την τάση να επιδοθείτε σε ανθυγιεινά σνακ μεταξύ των γευμάτων.

Πεπτική βοήθεια: Οι σπόροι είναι ωφέλιμοι για την αντιμετώπιση διαταραχών που επηρεάζουν το γαστρεντερικό σύστημα. Δρουν παρόμοια με τα αντιόξινα φάρμακα, ρυθμίζοντας το pH του στομάχου και προάγοντας την πέψη.

Ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα:

Είναι γνωστό ότι οι σπόροι της τριγωνέλλας μειώνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, καθιστώντας τους ιδιαίτερα ωφέλιμους για άτομα με ιστορικό διαβήτη.

Αυτό οφείλεται στην παρουσία της 4-υδροξυ-ισολευκίνης, ενός παραγώγου αμινοξέος γνωστό για τις ικανότητές του στη μείωση του σακχάρου στο αίμα.

Πώς να εντάξετε το Fenugreek στη διατροφή σας

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να καταναλώσετε το τριγωνόφυλλο για να αποκομίσετε τα οφέλη του.

Μια απλή μέθοδος είναι να φρυγανίσετε τους σπόρους σε ένα τηγάνι αφού τους μουλιάσετε σε νερό για μερικές ώρες.

Μετά από αυτό, οι σπόροι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να εμπλουτίσουν σούπες, λαχανικά και σαλάτες.

Εναλλακτικά, μπορείτε να τα αλέσετε και να τα χρησιμοποιήσετε ως μπαχαρικό για να προσθέσετε γεύση σε διάφορα πιάτα.

Το Fenugreek μπορεί επίσης να καταναλωθεί ως αφέψημα, το οποίο είναι ιδανικό για την καταπολέμηση της ναυτίας, της καούρας και της οξύτητας.

Άλλες φυσικές θεραπείες για τη χοληστερόλη Εκτός από την τριγωνέλλα, πολλά άλλα φαρμακευτικά φυτά μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης.

Πράσινο τσάι: Γνωστό για την αντιοξειδωτική του δύναμη, το πράσινο τσάι, χάρη στην παρουσία κατεχίνης, βοηθά στη μείωση των επιπέδων της κακής χοληστερόλης.

Φύλλα αγκινάρας: Ένα έγχυμα από φύλλα αγκινάρας είναι αποτελεσματικό για τη μείωση της υψηλής χοληστερόλης, τη βελτίωση των πεπτικών λειτουργιών και τον καθαρισμό του σώματος από τις τοξίνες.

Τζίντζερ: Η τακτική προσθήκη τζίντζερ στις συνταγές μπορεί να διευκολύνει την πέψη, να καταπολεμήσει την κατακράτηση νερού, να βοηθήσει στην απώλεια βάρους και να μειώσει τη χοληστερόλη.

Πικραλίδα: Η πικραλίδα είναι αποτελεσματική στη μείωση της χοληστερόλης λόγω της παρουσίας ινοσιτόλης, ενός συστατικού που μειώνει την υψηλή χοληστερόλη και αποτρέπει τις αρνητικές επιπτώσεις της στις αρτηρίες.

Σαφράν: Ελάχιστα γνωστό για αυτή την ικανότητα, το σαφράν είναι επίσης ένα φάρμακο για τη μείωση της χοληστερόλης. Συμπερασματικά, το fenugreek είναι μια ισχυρή υπερτροφή που προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι μια ισορροπημένη διατροφή και ένας υγιεινός τρόπος ζωής είναι το κλειδί για τη διατήρηση της καλής υγείας.

Το Fenugreek, μαζί με άλλες φυσικές θεραπείες, μπορεί να είναι μια πολύτιμη προσθήκη σε μια ολοκληρωμένη, θρεπτική διατροφή
Τα περιεχόμενα του ιστοτόπου είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμεύσουν για να διευκολύνουν ή να αντικαταστήσουν τις διαγνώσεις, τις θεραπείες ή τις συστάσεις ενός επαγγελματία. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες και ζητήστε την έγκρισή του πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία. (alert-success)


#buttons=(Accept !) #days=(20)

Σε αυτόν τον ιστοχώρο χρησιμοποιούμε cookies προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήσης της ιστοσελίδας. Learn More
Accept !