Το βρώσιμο φρούτο των μοναχών luo han guo και τα οφέλη στην υγεία

 


Πρόκειται για μικρό, στρογγυλό και βρώσιμο φρούτο της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Το χρησιμοποιούν από αιώνες στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, αλλά από το 2010 κρίθηκε ασφαλές και έχει έγκριση από το Αμερικανικό FDA ως γλυκαντικό.

Αν και ο χυμός στα φρούτα αυτά περιέχει φρουκτόζη (κυρίως) και γλυκόζη, χρωστάει την γλυκύτητα του στα μογροσίδια (mogrosides) που περιέχει.

Διαχωρίζοντας τα κατά την επεξεργασία από τον υπόλοιπο χυμό, παραλαμβάνουν γλυκαντικό 150-250 φορές γλυκύτερο από την ζάχαρη. Οι θερμίδες του εντούτοις είναι μηδενικές. Αναμιγνύοντας το στη συνέχεια με ινουλίνη ή ερυθρυτόλη μειώνουν την ένταση της γλυκύτητας.

Μπορεί να βοηθήσει στην παχυσαρκία;

Το γλυκαντικό των φρούτων των μοναχών, έχει χρησιμοποιηθεί προκειμένου να χάσει κάποιος βάρος. Δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία περί αυτού στην βιβλιογραφία. Αν κρίνουμε από μελέτες με άλλα γλυκαντικά χαμηλών θερμίδων, ενδεχομένως μπορεί να οδηγήσει σε μικρές μειώσεις του σωματικού βάρους.

Άλλα πιθανά οφέλη για την υγεία

Το κύριο από τα γλυκαντικά του (mogroside V) και τα ανάλογα με αυτό, έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Μπορούν να αναστείλουν την δράση ορισμένων επιβλαβών μορίων, εμποδίζοντας βλάβες στο DNA . 

Οι μελέτες όμως για την ώρα αφορούν πειραματόζωα και όχι ανθρώπους. The antioxidant activities of natural sweeteners, mogrosides, from fruits of Siraitia grosvenori – PubMed (nih.gov)

Αντικαρκινικές ιδιότητες

Η έρευνα σε ζώα και δοκιμαστικούς σωλήνες δείχνει ότι το εκχύλισμα φρούτων μοναχού αναστέλλει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Structural Analysis of Mogrol and its Glycosides as Inhibitors of…:

Οι μελέτες αυτές (λευχαιμικά κύτταρα και δερματικός καρκίνος) και πάλι δεν αφορούν ανθρώπους αλλά το εργαστήριο ή τα ποντίκια. Η εμπειρία μας από ανάλογες περιπτώσεις λέει ότι είναι πιθανό να ισχύει και στον άνθρωπο αυτό αλλά όχι βέβαιο. Mogrol represents a novel leukemia therapeutic, via ERK and STAT3 inhibition (nih.gov)

Διαβήτης

Με μηδέν θερμίδες και υδατάνθρακες, δεν θα προκαλέσει αύξηση σακχάρου στο αίμα. Μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί από άτομα με διαβήτη. Μάλιστα μελέτες σε ποντίκια με διαβήτη δείχνουν ότι μπορεί ακόμη και να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου και να αυξήσει την καλή χοληστερόλη. Απομένει να αποδειχτεί η επίδραση στον άνθρωπο.
Effect of a Siraitia grosvenori extract containing mogrosides on the cellular immune system of type 1 diabetes mellitus mice – PubMed (nih.gov)

Antioxidant effect of mogrosides against oxidative stress induced by palmitic acid in mouse insulinoma NIT-1 cells (nih.gov)

Αξίζει να προστεθεί πως οι ουσίες που αναφέρθηκαν (mogrosides) έχουν την ικανότητα να διεγείρουν την έκκριση ινσουλίνης στο πάγκρεας .Insulin secretion stimulating effects of mogroside V and fruit extract of luo han kuo (Siraitia grosvenori Swingle) fruit extract – PubMed (nih.gov)

Kαθώς αυτό το εκχύλισμα αναμιγνύεται συχνά με άλλα γλυκαντικά, θα πρέπει ο διαβητικός να εξετάσει προσεκτικά τις ετικέτες των προϊόντων πριν κάνει μια αγορά.

Αν και τα εκχυλίσματα μογκροσίδης από φρούτα μοναχών μπορεί να έχουν οφέλη για την υγεία, απαιτείται περισσότερη έρευνα.

Να ληφθεί υπόψη ότι οι μελέτες έχουν χρησιμοποιήσει υψηλές δόσεις εκχυλίσματος φρούτων μοναχού που είναι πολύ πιο συμπυκνωμένες από τα προϊόντα που υπάρχουν στην αγορά.

Είναι ασφαλές;

Ο FDA στην Αμερική που εφαρμόζει αυστηρά κριτήρια, το αναγνώρισε ως γενικά ασφαλές το 2010.

Σε αντίθεση με άλλα γλυκαντικά χαμηλών θερμίδων, το εκχύλισμα φρούτων μοναχού δεν έχει πολλές μελέτες που εξετάζουν τα αποτελέσματά του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι επιβλαβές. Εξάλλου τα φρούτα μοναχών έχουν χρησιμοποιηθεί ως τροφή για εκατοντάδες χρόνια και δεν έχουν αναφερθεί παρενέργειες από την κατανάλωση τους. Λίγες ανθρώπινες μελέτες έχουν εξετάσει το εκχύλισμα του βρίσκοντας το και αυτές ασφαλές.

Συμπερασματικά: Αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα, φαίνεται να είναι μια ασφαλής εναλλακτική λύση ζάχαρης που εκτός της γλυκύτητας έχει και άλλα οφέλη. Αξιόλογο επίσης είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην μαγειρική και ζαχαροπλαστική αντί ζάχαρης χωρίς πρόβλημα.

 

Τα περιεχόμενα του ιστοτόπου είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμεύσουν για να διευκολύνουν ή να αντικαταστήσουν τις διαγνώσεις, τις θεραπείες ή τις συστάσεις ενός επαγγελματία. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες και ζητήστε την έγκρισή του πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία. (alert-success)
1400g.org


Βιολογική Πόσιμη Αλόη Κρητικής Γης.

 
eshop

 (getProduct) #button=(Αγορά) #price=(€57.00) #sale=(30% Off)




#buttons=(Accept !) #days=(20)

Σε αυτόν τον ιστοχώρο χρησιμοποιούμε cookies προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήσης της ιστοσελίδας. Learn More
Accept !