Βασικές προϋποθέσεις για τα Αφέψηματα

 


Για να απολαύσουμε μια κούπα τσάι ή ένα ρόφημα με τη μέγιστη απόδοση της ποιότητάς τους, καλό είναι να ξέρουμε τους σωστούς τρόπους χρήσης τους.

Βασικές προϋποθέσεις για όλες τις κατηγορίες είναι τρεις:

Καλή ποιότητα τσαγιού ή βοτάνων. Θα πρέπει να είναι φρέσκα, με ζωντανό χρώμα και πλούσιο άρωμα.

Προτιμάμε εκείνα που μπορούμε να δούμε και όχι τα κλεισμένα σε αδιαφανή φακελάκια.

Καλό νερό! Ίσως φαίνεται υπερβολή, όμως ένα νερό με πολλά άλατα εμποδίζει τα αρώματα να αναδειχθούν σωστά. Γι’ αυτό, είτε προμηθευόμαστε ένα καλό φίλτρο νερού, είτε χρησιμοποιούμε νερό εμφιαλωμένο.

Τρόπος σουρώματος / φιλτραρίσματος. Χρησιμοποιούμε λεπτό σουρωτήρι, μεταλλικό, που δεν κατακρατά αρώματα, ή χάρτινο φίλτρο ειδικό για τσάι (αντίστοιχο με εκείνο για τον καφέ φίλτρου), ή τα ειδικά μεταλλικά, ατομικά σουρωτήρια που βυθίζονται στο ρόφημα.

Δεν τα βράζουμε όλα!

Το έγχυμα είναι ο πιο απλός τρόπος για να φτιάξουμε ρόφημα με τα φύλλα και τα άνθη των βοτάνων. Εδώ υπάγονται τα κινέζικα ή αντίστοιχου είδους τσάγια αλλά και τα περισσότερα ελληνικά βότανα.

Για να ετοιμάσουμε ροφήματα αναζωογονητικά και χαλαρωτικά ο τρόπος είναι ίδιος.

Με τον ίδιο τρόπο δηλαδή εγχύουμε (διαβρέχουμε) ένα βότανο, με τον ίδιο και τα μείγματα των βοτάνων ή των τσαγιών με αποξηραμένα φρούτα, φύλλα και άνθη.


Βιολογική Πόσιμη Αλόη Κρητικής Γης.

 

eshop

 (getProduct) #button=(Αγορά) #price=(€57.00) #sale=(30% Off)



Το έγχυμα πίνεται ζεστό ή κρύο, ανάλογα με την εποχή και τη διάθεσή μας.

Η αξία πολλών βοτάνων βρίσκεται στα πτητικά αιθέρια έλαιά τους, τα οποία διαχέονται στον αέρα αν δεν έχουμε φροντίσει να σκεπάσουμε καλά το σκεύος όπου τα ετοιμάζουμε και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, οπότε χρησιμοποιούμε μια τσαγιέρα που κλείνει ή βάζουμε ένα καπάκι πάνω στο δοχείο ή στο φλιτζάνι που ετοιμάζουμε το έγχυμά μας και χρησιμοποιούμε νερό που μόλις έχει βράσει.

Θα πρέπει πάντα να εξετάζουμε την προτεινόμενη δοσολογία και την ποσότητα του βοτάνου που πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε, ειδικά όταν τα χρησιμοποιούμε για κάποιο συγκεκριμένο σκοπό, για να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Σε γενικές γραμμές, η δοσολογία είναι:

Για 1 φλιτζάνι, 1 κουταλιά του τσαγιού (2-3 γρ.) ξηρού ή 3 κουταλιές του γλυκού (6-9 γρ.) φρέσκου βοτάνου.
Για την τσαγιέρα, 20 γρ. ξηρού ή 30 γρ. φρέσκου βοτάνου για 500 ml βρασμένο νερό.

Τρόπος παρασκευής:

Βάζουμε τα βότανα σην τσαγιέρα ή το φλιτζάνι και ρίχνουμε το καυτό, φρεσκοβρασμένο νερό. Σκεπάζουμε και το αφήνουμε για να ολοκληρωθεί η έγχυση.

Όταν πρόκειται για βότανα, ο απαιτούμενος χρόνος είναι 5-10 λεπτά.

Αν επιλέξουμε κάποιο τσάι ή μείγμα του, τότε τόσο η θερμοκρασία όσο και ο χρόνος έγχυσης εξαρτώνται από την ποικιλία και τις ιδιαιτερότητές του, οπότε καλό είναι να ρωτάμε την ώρα της αγοράς.
Σουρώνουμε το έγχυμα σε ένα ποτήρι και, αν θέλουμε προσέτουμε μέλι, πετιμέζι ή ζάχαρη.

Τα αφεψήματα θέλουν βράσιμο!

Αν και μοιάζει πολύ με το έγχυμα, το αφέψημα έχει μια σοβαρή διαφορά. Τι είναι λοιπόν το αφέψημα; Πρόκειται για ένα συμπυκνωμένο ρόφημα-τσάι, που γίνεται με το σιγοβράσιμο των σκληρών μερών των βοτάνων όπως οι ρίζες, οι φλοιοί, τα ξυλώδη στελέχη, οι καρποί και οι σπόροι. Σε αυτά περιλαμβάνονται και μπαχαρικά όπως το ξύλο κανέλα, το γαρίφαλο, ο γλυκάνισος κ.ά.

Βασική συνταγή για αφέψημα

Υπολογίζουμε 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο βότανο για κάθε 1 φλιτζάνι νερό και το προσθέτουμε στο νερό μας, σε ένα κατσαρολάκι ή σε έναν βραστήρα. Σκεπάζουμε για να μη φεύγουν τα αιθέρια έλαια και αφήνουμε το νερό να βράσει.

Μόλις αρχίσει ο βρασμός χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία, ώστε το μείγμα να σιγοβράζει σκεπασμένο για 15 έως 20 λεπτά, ανάλογα με τις οδηγίες.

Σουρώνουμε και το σερβίρουμε σκέτο ή με γλυκαντική ουσία (ζάχαρη, μέλι, πετιμέζι).

Τα περιεχόμενα του ιστοτόπου είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμεύσουν για να διευκολύνουν ή να αντικαταστήσουν τις διαγνώσεις, τις θεραπείες ή τις συστάσεις ενός επαγγελματία. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες και ζητήστε την έγκρισή του πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία. (alert-success)


#buttons=(Accept !) #days=(20)

Σε αυτόν τον ιστοχώρο χρησιμοποιούμε cookies προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήσης της ιστοσελίδας. Learn More
Accept !