Ποιος είναι ο ρόλος της διατροφής στον καρκίνο;

 




Η ανθυγιεινή διατροφή είναι η τρίτη κύρια αιτία καρκίνου μετά το κάπνισμα και τη μόλυνση του περιβάλλοντος.

Αντίθετα, μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε βιταμίνες, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά μπορεί να περιορίσει την εμφάνιση πολλών τύπων καρκίνου.

Ποιος είναι ο ρόλος της διατροφής στον καρκίνο;

Πολυάριθμες μελέτες υπογραμμίζουν τον ρόλο μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής στην πρόληψη του καρκίνου.

Έτσι, μπορεί να ειπωθεί ότι Μια ποικίλη και ποικίλη διατροφή, πλούσια σε φρέσκα και μη επεξεργασμένα τρόφιμα, κατά προτίμηση φυτικής προέλευσης και πλούσια σε φυτικές ίνες, συμβάλλει στον περιορισμό του κινδύνου καρκίνου.

Φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των υγιεινών τροφών.

Ποια φρούτα και λαχανικά είναι τα καλύτερα;

Πρώτα απ 'όλα, είναι σημαντικό να τονίσουμε τη σημασία της ποικιλίας των τροφίμων που καταναλώνονται: κάθε φρούτο και κάθε λαχανικό παρέχει το δικό του σύνολο βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών.

Έτσι διαφοροποιώντας το μενού σας όσο το δυνατόν περισσότερο, έχετε τις καλύτερες πιθανότητες να ικανοποιήσετε όλες τις ανάγκες σας και να μην υποφέρετε από ελλείψεις.

Για παράδειγμα, μπορούμε να κάνουμε το πιάτο όσο το δυνατόν πιο λαμπερό, κάθε χρωστική ουσία έχει μια συγκεκριμένη ιδιότητα υγείας: λυκοπένιο στις ντομάτες, βήτα-καροτίνη στα καρότα, μάνγκο ή πεπόνι, γλυκοζινολικά στα πράσινα λαχανικά κ.λπ.

Αν και όλα τα φρούτα και τα λαχανικά είναι αναμφισβήτητα καλά για για την υγεία σας και είναι καλό για την πρόληψη του καρκίνου, μερικά έχουν υψηλότερη θρεπτική πυκνότητα από άλλα καθιστώντας τα καλύτερους συμμάχους στη μάχη κατά του καρκίνου.

Ανάμεσα τους:

Μούρα : σμέουρα, βατόμουρα, βατόμουρα, σταφίδες, γκότζι, ακάι, κράνμπερι κ.λπ. Αυτά τα μικρά πολύχρωμα φρούτα λάμπουν με την περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες που είναι απαραίτητες για την πρόληψη του καρκίνου.

Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην καταπολέμηση των επιπτώσεων του οξειδωτικού στρες στα κύτταρα που προκαλούν ορισμένες ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση, όπως πολλοί τύποι καρκίνου.

Λάχανο : κουνουπίδι, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο… αυτά τα σταυρανθή τρόφιμα είναι πλούσια σε γλυκοσινικές ενώσεις, ενώσεις γνωστές για την αντικαρκινική τους δράση. Μια κινεζική μελέτη του 2013 δείχνει, ειδικότερα, την προληπτική επίδραση του λάχανου στον καρκίνο του παχέος εντέρου, έναν από τους πιο θανατηφόρους στη Γαλλία.

Εσπεριδοειδών : πορτοκάλι, γκρέιπφρουτ, λεμόνι... τα εσπεριδοειδή, ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη C, κυρίως αντιοξειδωτική βιταμίνη, είναι εξαιρετικά αντικαρκινικά φρούτα.

Μια ολλανδική μελέτη του 2011 υπογραμμίζει, ειδικότερα, την προστατευτική δράση των εσπεριδοειδών στον καρκίνο του στομάχου και του οισοφάγου.

κρεμμύδι και σκόρδο : Ανήκουν στην οικογένεια των κρεμμυδιών, γνωστά για τον πλούτο τους σε φλαβονοειδή και θειούχες ενώσεις.

Αυτή η οικογένεια προϊόντων μπορεί να επιβραδύνει την εμφάνιση του καρκίνου και να περιορίσει την ανάπτυξη όγκων.

Μια πρόσφατη μελέτη του 2019 υπογραμμίζει την αντίστροφη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης σκόρδου και κρεμμυδιού και της εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Τι είδους κρέας προτιμάτε;

Το 2015, η IARC (Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο) προειδοποίησε για τους κινδύνους από την υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος και αλλαντικών.


Βιολογική Πόσιμη Αλόη Κρητικής Γης.

 
eshop

 (getProduct) #button=(Αγορά) #price=(€57.00) #sale=(30% Off)



Το βοδινό, το αρνί, το πρόβειο κρέας, καθώς και το χοιρινό και το μοσχαρίσιο κρέας θεωρούνται κόκκινο κρέας και ως εκ τούτου θα πρέπει να περιορίζονται για να παραμείνουν υγιείς.

Μόνο Πουλερικά δεν προκαλούν ανησυχία και ως εκ τούτου θα πρέπει να προτιμώνται στο πλαίσιο μιας αντικαρκινικής δίαιτας.

Ποιο ψάρι προτιμάς;

Όσον αφορά τα ψάρια, το πρόβλημα είναι διαφορετικό: το κρέας του είναι φυσικά απαλλαγμένο από καρκινογόνες ενώσεις και ακόμη και το πιο παχύ ψάρι κάνει καλό στην υγεία.

Ωστόσο, προσέξτε, τα μεγαλύτερα ψάρια στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας κινδυνεύουν περισσότερο από μόλυνση από βαρέα μέταλλα που συσσωρεύονται στη σάρκα τους.

Ως εκ τούτου, περιορίζουμε την κατανάλωση τόνου και σολομού και προτιμάμε μπακαλιάρο, μπακαλιάρο, γαρίδες, στρείδια και αχινούς.

Ποια λάδια είναι τα καλύτερα;

Εάν όλα τα φυτικά έλαια είναι καλά για την υγεία επειδή είναι πλούσια σε ακόρεστα λίπη και αντιοξειδωτικά, ελαιόλαδο φαίνεται να ξεχωρίζουν για τις αντικαρκινικές τους ιδιότητες.

Η ελαιοκανθάλη (OC) που περιέχει είναι μια πολυφαινόλη με αντιοξειδωτικές ιδιότητες που έχει την ικανότητα να αναστέλλει πολύ αποτελεσματικά τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.

Αλλά όχι μόνο τα φυτικά έλαια συνιστώνται για την υγεία.

Πράγματι, σύμφωνα με μια μελέτη του 2018 ιχθυέλαιο πλούσιο σε DHA (εικοσιδυαεξανοϊκό οξύ) από την οικογένεια των ωμέγα-3, βοηθούν στην καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού μειώνοντας την ανάπτυξη όγκων του μαστού.

Τι μπαχαρικά να χρησιμοποιήσετε;

Κουρκούμη: Αυτό το χρυσοκίτρινο μπαχαρικό είναι γνωστό για τα αντικαρκινικά του αποτελέσματα με βάση την παρατήρηση επιδημιολογικών στοιχείων ότι οι χώρες που καταναλώνουν κουρκουμά είναι λιγότερο επιρρεπείς σε ορισμένους τύπους καρκίνου.

Αρκετές μελέτες (1 και 2) έχουν εξετάσει τις επιδράσεις αυτού του μπαχαρικού στον καρκίνο και έχουν επισημάνει τις χημειοπροληπτικές και χημειοθεραπευτικές του δράσεις.

τζίντζερ : Με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, το τζίντζερ είναι επίσης γνωστό ως θεραπευτικός παράγοντας για τη θεραπεία του καρκίνου, ιδιαίτερα του καρκίνου του προστάτη. Η τζίντζερόλη που περιέχει του δίνει μια πικάντικη γεύση που είναι υπεύθυνη για τις επιδράσεις της στον καρκίνο (1 & 2).

πιπέρι : Το μαύρο πιπέρι από μόνο του, αλλά ακόμα περισσότερο όταν συνδυάζεται με κουρκουμά, είναι πολύ αποτελεσματικό στην πρόληψη αλλά και στη θεραπεία ορισμένων τύπων καρκίνου. Αυτή η δράση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πιπερίνη, μια δραστική αλκαλοειδή ένωση που βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες.

Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε με τον καρκίνο

Έτσι, αν υπάρχουν πολλές τροφές με αντικαρκινικές ιδιότητες, άλλες, αντίθετα, αυξάνουν τον κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου και επιταχύνουν την ανάπτυξή τους. αλκοόλ : Το αλκοόλ, ταξινομημένο ως καρκινογόνο, προκαλεί 28 10 νέες περιπτώσεις καρκίνου κάθε χρόνο στη Γαλλία.

Η αιθανόλη που περιέχεται σε αυτό μετατρέπεται στον οργανισμό σε καρκινογόνες ενώσεις. Επομένως, συνιστάται ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ σε ποτήρια την εβδομάδα.

Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα : Μπισκότα, λουκάνικα, ψήγματα, πατατάκια, πίτσα, δημητριακά πρωινού… εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα γεμίζουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ μας. Μια μεγάλη προοπτική κοόρτη που δημοσιεύθηκε το 2018 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση αυτών των τροφίμων συσχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου. Ως εκ τούτου, αποκαθιστούμε φρέσκα προϊόντα και περιορίζουμε αυτά τα εμπορικά προϊόντα όσο το δυνατόν περισσότερο.

ζάχαρη : Η κατανάλωση ζάχαρης προάγει την ανάπτυξη όγκων, πράγμα που σημαίνει απλώς ότι ο καρκίνος τρέφεται με ζάχαρη. Τα ραφιναρισμένα σάκχαρα ενοχοποιούνται: επιτραπέζια ζάχαρη, είδη ζαχαροπλαστικής, κέικ, μπισκότα κ.λπ. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να περιοριστεί η κατανάλωσή τους για την πρόληψη του καρκίνου, αλλά κυρίως για άτομα που έχουν ήδη προσβληθεί, ώστε να μην επιταχυνθεί η εξέλιξή του.

Μαγείρεμα σε υψηλή θερμοκρασία : Μόλις το φαγητό μαγειρευτεί σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και σκουραίνει από τη θερμότητα, απελευθερώνονται σε αυτό επιβλαβή καρκινογόνα συστατικά. Μπάρμπεκιου, τηγάνισμα, ψήσιμο στη σχάρα ή μακρύ ψήσιμο Ως εκ τούτου, θα πρέπει να περιορίζονται για να μην αυξηθεί ο κίνδυνος καρκίνου. Προτιμούμε το ήπιο μαγείρεμα: al dente, στον ατμό ή πλήρως ελεγχόμενο μαγείρεμα χωρίς απανθράκωση του φαγητού.

Τα περιεχόμενα του ιστοτόπου είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμεύσουν για να διευκολύνουν ή να αντικαταστήσουν τις διαγνώσεις, τις θεραπείες ή τις συστάσεις ενός επαγγελματία. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες και ζητήστε την έγκρισή του πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία. (alert-success)


#buttons=(Accept !) #days=(20)

Σε αυτόν τον ιστοχώρο χρησιμοποιούμε cookies προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήσης της ιστοσελίδας. Learn More
Accept !