Φυσική Θεραπεία για την Νόσο Crohn!

 




Στις Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσους του Εντέρου (ΙΦΝΕ), συμπεριλαμβάνονται δύο κύριες παθήσεις: η ελκώδη κολίτιδα και η ασθένεια του Crohn που τυπικά εμφανίζεται αρχικά μεταξύ των ηλικιών 15 και 30. Ενώ η ελκώδης κολίτιδα είναι σε πιο απομακρυσμένο τμήμα του εντερικού συστήματος, επηρεάζοντας το ορθό και εξαπλώνεται προς τα κάτω προς το φθίνον και το εγκάρσιο κόλον σε αδιάλειπτη μόλυνση. Η νόσος του Crohn συνήθως περιλαμβάνει τον ειλεό και το κόλον και μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε τμήμα της πεπτικής οδού, όπου παρατηρείται συχνά ένα ασυνεχές πρότυπο που χαρακτηρίζεται από αλλοιώσεις.

Λόγω αυτής της ανομοιότητας, η νόσος του Crohn μπορεί να εξελκωθεί διαμέσου των στρωμάτων του εντέρου στο μεσεντέριο, οδηγώντας σε επιπλοκές όπως ίνωση ή σε ουλές του ιστού που οδηγεί σε στενώσεις ή διατρήσεις, καθώς και σε εντερικά κοκκιώματα και συρίγγια. Ο πυρετός, η διάρροια, ο κοιλιακός πόνος, η αιμορραγία από το ορθό και η απώλεια βάρους αποτελούν συμπτώματα κατατεθέν αυτής της πάθησης. Οι τομές με καισαρική τομή, το κάπνισμα, η χρήση αντιβιοτικών κατά την πρώιμη ζωή, η χαμηλή πρόσληψη φυτικών ινών και η χρήση αντισυλληπτικών και μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (NSAIDS) συσχετίζονται με τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Crohn.

Η νόσος του Crohn και η κολίτιδα έχουν διαφορετικά κλινικά χαρακτηριστικά, αλλά και τα δύο παρουσιάζουν μια υποτροπιάζουσα και επαναλαμβανόμενη πορεία και αντιπροσωπεύουν αυτοάνοσες παθολογίες του εντέρου. Επειδή η αιτιολογία της νόσου είναι αυτοάνοση στη φύση της, τα άτομα με ΙΦΝΕ διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για άλλες αυτοάνοσες διαταραχές συμπεριλαμβανομένης της ψωρίασης, της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας και της πρωτοπαθούς σκληρυντικής χολαγγειίτιδας. Υπάρχουν αποδεδειγμένες φυσικές ουσίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βοηθητικές θεραπείες παράλληλα με μια ολιστική προσέγγιση που περιλαμβάνει την αντιφλεγμονώδη διατροφή, τη διαχείριση του άγχους, τη σωματική δραστηριότητα και την υγιεινή του ύπνου.
Εισάγετε την Μαστίχα στη διατροφή σας, έναν ευεργετή του γαστρεντερικού

Ενώ η ελκώδης κολίτιδα μπορεί να διορθωθεί με χειρουργική επέμβαση σε σοβαρές περιπτώσεις, η νόσος του Crohn συνήθως δεν μπορεί – και δεν υπάρχει θεραπεία. Μπορεί ωστόσο, να αντιμετωπιστεί με ισχυρά φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των sulfa φαρμάκων, κορτικοστεροειδών, άλλων αντιφλεγμονωδών και αντιβιοτικών. Ωστόσο, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα περισσότερα από αυτά τα φάρμακα προκαλούν δυσμενείς παρενέργειες που μπορούν να κάνουν τη χρήση τους ιδιαίτερα δυσάρεστη. Επομένως είναι σημαντική η ανεύρεση φυσικών συμπληρωμάτων διατροφής που μπορούν να βοηθήσουν τα θύματα του Crohn χωρίς να προκαλούν παρενέργειες.

Ένας αειθαλής θάμνος που προέρχεται από τη Μεσόγειο που ονομάζεται Pistacia lentiscus var. Η Chia (Anacardiaceae), γνωστή και ως μαστίχα της Χίου, είναι γνωστή για τα θεραπευτικά της αποτελέσματα στο ήπαρ, το στομάχι και το εντερικό σύστημα από την αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή εποχή. Το ολεανικό οξύ, ένα τριτερπένιο εντός της μαστίχας, ασκεί αντιφλεγμονώδη δράση, φέρει αντικαρκινικά αποτελέσματα και αποτρέπει τη χημικο-επαγόμενη ηπατοτοξικότητα σε ζωικά μοντέλα. Η μαστίχα διαθέτει επιπλέον αντιγηραντικές, αντιοξειδωτικές, αντιβακτηριακές και αντιουρητικές επιδράσεις.

Σε μια πιλοτική μελέτη τεσσάρων εβδομάδων σε άτομα με ήπια έως μέτρια ενεργό νόσο του Crohn, οι ασθενείς έλαβαν 6 κάψουλες μαστίχας ημερησίως, με κάθε κάψουλα να περιέχει 0,37 γραμμάρια. Σε σύγκριση με τη βάση, ο Δείκτης Δραστηριότητας της Νόσου του Crohn (CDAI) μειώθηκε σημαντικά μετά τη θεραπεία μαζί με σημαντικές αυξήσεις του συνολικού αντιοξειδωτικού δυναμικού (TAP), πιθανώς λόγω της τριτερπενικής και φαινολικής ενώσεως που περιέχεται στην μαστίχα. Αυξήσεις στο ΤΑΡ οδηγούν σε βελτιωμένη ικανότητα εξουδετέρωσης του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής που προάγουν την παθογένεια της νόσου του Crohn.

Παρομοίως, οι ασθενείς παρουσίασαν σημαντική μείωση στην ιντερλευκίνη-6 (IL-6), ένα προ-φλεγμονώδες ενδοκυτταρικό σηματοδοτικό μόριο που προσλαμβάνει άλλα ανοσοκύτταρα και παίζει “έναν κεντρικό ρόλο στην επαγωγή και την ενίσχυση της φλεγμονώδους αλληλουχίας”. Η IL-6 παρομοίως υποκινεί την παραγωγή αντιδραστηρίων φλεγμονώδους οξείας φάσης από το ήπαρ και προάγει τη διαφοροποίηση και τον πολλαπλασιασμό Τ κυττάρων και Β κυττάρων, λεμφοκυττάρων που διαιωνίζουν τη διαδικασία της νόσου.

Η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP), ένα αντιδραστήριο οξείας φάσης που αποτελεί δείκτη για τη συστηματική φλεγμονή, επίσης μειώθηκε σημαντικά μετά από θεραπεία με μαστίχα. Μία τάση προς μείωση της μονοκυτταρικής χημειοτακτικής πρωτεΐνης 1 (MCP-1), ένας χημικός αγγελιοφόρος που υποκινεί τους μακροφάγους, ένα υποσύνολο ανοσοκυττάρων, παρατηρήθηκε επίσης στους ασθενείς με Crohn μετά τη δοκιμή.

Τέλος, παρατηρήθηκε ένα μοτίβο βελτίωσης στον Δείκτη Διατροφικών Κινδύνων (NRI) στους ασθενείς με Crohn μετά την επέμβαση της μαστίχας, κυρίως λόγω της αύξησης τους σωματικού βάρους. Οι ερευνητές αποδίδουν αυτό σε μια μείωση της συχνότητας των υγρών κενώσεων λόγω της λήψης συμπληρώματος μαστίχας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την καλύτερη απορρόφηση θρεπτικών ουσιών.

Τα περιεχόμενα του ιστοτόπου είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμεύσουν για να διευκολύνουν ή να αντικαταστήσουν τις διαγνώσεις, τις θεραπείες ή τις συστάσεις ενός επαγγελματία. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες και ζητήστε την έγκρισή του πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία. (alert-success)


#buttons=(Accept !) #days=(20)

Σε αυτόν τον ιστοχώρο χρησιμοποιούμε cookies προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήσης της ιστοσελίδας. Learn More
Accept !