Βοτανόλουτρο για ποικίλες δερματοπάθειες

 

Λέγοντας Ιαματική Λουτροθεραπεία εννοούμε την εφαρμογή των ιαματικών νερών στην θεραπευτική του ανθρώπου. 
 
Ο Ιπποκράτης από την Κω (460-375 π.Χ.) θεωρείται ο θεμελιωτής της Ιατρικής επιστήμης και πατέρας της Υδροθεραπείας, ο οποίος ασχολήθηκε πολύ με τα διάφορα ιαματικά νερά και χρησιμοποιούσε μεθόδους όπως οι «καταιωνισμοί», δηλαδή δυνατά ντους, με φυσικά μεταλλικά και βοτανικά νερά, καθώς και βοτανικά ημίλουτρα για την θεραπεία των πασχόντων.

Δυστυχώς στην εποχή μας αυτή η παράδοση έχει χαθεί, όπως και ολόκληρη η τεράστια και πολύ πλούσια παράδοση της Ιατρικής που ασκούνταν στην Αρχαία Ελλάδα, με αποτέλεσμα ιατρικές μέθοδοι των προγόνων μας να ασκούνται πλέον στην Ασία έως και το Θιβέτ, λόγω της εκστρατείας του μεγάλου Αλεξάνδρου και να είναι ξεχασμένες στην χώρα που γεννήθηκαν.


Τα βοτανικά λουτρά προσφέρουν στον οργανισμό συμπληρωματική θεραπεία από τα εκατομμύρια πόρων του δέρματος, μέσω της διπλής διαπερατότητας τής κυτταρικής μεμβράνης και μέσω των μεγαλύτερων πόρων του δέρματος.

Επιπλέον, τα συστατικά είναι διαθέσιμα σε αυτούσια μορφή, χωρίς την επεξεργασία που υπόκεινται μέσω του πεπτικού συστήματος και η εισρόφηση από τον οργανισμό είναι άμεση.

Ένα λουτρό σε μία Ιαματική πηγή μάς ευεργετεί με τους παρακάτω τρόπους:

Με το μηχανικό ερέθισμα
Με το θερμικό ερέθισμα
Με την επίδραση των φυσικοχημικών συστατικών του Ιαματικού νερού.

Αυτά τα ερεθίσματα θα χρησιμοποιήσουμε λοιπόν κι εμείς για την θεραπεία μας, κάνοντας ένα βοτανόλουτρο στην μπανιέρα τού σπιτιού μας χρησιμοποιώντας ζεστό νερό με κάποιο σύστημα, ίσως υδρομασάζ, εάν αυτό είναι διαθέσιμο.

Ανάλογα με την πάθηση, μπορούμε να εμπλουτίσουμε το βοτανικό μίγμα που θα χρησιμοποιήσουμε με τα κατάλληλα βότανα, καθώς και με αιθέρια έλαια.

Ένας γενικός κανόνας είναι να χρησιμοποιήσουμε βότανα πλούσια σε μεταλλικά άλατα, όπως:

Τσουκνίδα (Urtica Dioica), Ιππουρίδα (Equisetum Arvense), Αγριολάπαθο (Rumex Crispus), Κόκκινο Τριφύλλι (Trifolium Pratense), τα οποία θα μετατρέψουν το νερό μας σε «μεταλλικό» νερό και θα δώσουμε την ευκαιρία στον οργανισμό μας να απορροφήσει θείο, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο, νάτριο και ασβέστιο, δοσμένα από φυσική πηγή.

Τα παραπάνω βότανα μπορεί να έχουν πολύ καλά αποτελέσματα για ποικίλες δερματοπάθειες όπως ψωρίαση, σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, ατοπική δερματίτιδα, ακμή.

Επίσης μπορούμε να προσθέσουμε βότανα όπως η καλέντουλα (Calendula officinalis) για την καλλυντική περιποίηση του δέρματός μας. Καλή επιλογή είναι και το Υπερικό (Hypericum Perforatum) για το δέρμα, για τις αρθρώσεις, για την χαλάρωση των μυών, μαζί με Δεντρολίβανο (Rosemarinus Officinalis).

Αφού ολοκληρώσουμε το βοτανικό μας μίγμα, βράζουμε μια ποσότητα ίση με 2 γεμάτες κουταλιές της σούπας βότανα σε ½ λίτρο νερό για 3'. Αφού το σουρώσουμε είναι έτοιμο να το προσθέσουμε στο νερό της μπανιέρας, το οποίο θα πρέπει να σκεπάζει το σώμα μας μέχρι τους γοφούς.

Ιδανικός χρόνος για τα βοτανόλουτρα είναι περίπου 20', αλλά αυτό δεν αποτελεί κανόνα.

Προσέχουμε την θερμοκρασία του νερού να μην είναι πολύ υψηλή, γιατί μπορεί να προκαλέσει υπόταση, ακόμα και συγκοπική κρίση, λόγω της αναπτυσσόμενης περιφερικής αγγειοδιαστολής.

Επίσης προσέχουμε για 1 ώρα μετά το βοτανόλουτρο να βρισκόμαστε σε κλειστό χώρο, καλά ντυμένοι, γιατί γίνεται μεγάλη διάνοιξη των πόρων του δέρματος για την απορρόφηση των ουσιών.

Το βοτανόλουτρο μπορεί να γίνει όσο το επιθυμούμε συγκεκριμένου στόχου ανάλογα με τις παθήσεις που μας ταλαιπωρούν, εμπλουτίζοντάς το με τα κατάλληλα βότανα σε συνεργασία με τον βοτανοθεραπευτή μας.

Το εύρος των παθήσεων είναι πολύ μεγάλο, ξεκινώντας από παθήσεις του δέρματος, ρευματικές παθήσεις, αρθρώσεων, κυκλοφορικού συστήματος, γυναικολογικές παθήσεις, ακόμα και ψυχολογικών καταστάσεων, όπως υπερένταση, κλπ.

Το καλύτερο είναι να κάνουμε το μπάνιο μας με σαπούνι πριν το βοτανόλουτρο, ώστε να μην χρειαστεί να το χρησιμοποιήσουμε μετά από αυτό.

Δεν χρειάζεται καν να ξεβγαλθούμε με νερό, αλλά απλώς να σκουπιστούμε με μία πετσέτα και να επιτρέψουμε στο δέρμα μας να μείνει με τα βότανα κατά την διάρκεια της νύχτας. Εξάλλου το βοτανικό μίγμα βράζεται πριν το προσθέσουμε στο νερό της μπανιέρας.

Όσον αφορά το θέμα των παρενεργειών... Ναι, τα βοτανόλουτρα έχουν πολλές ενέργειες παρά της κύριας, εάν δούμε τον όρο κυριολεκτικά...

Είναι πολύ πιθανό με τις μυρωδιές τους να αναζωογονήσουν την όρεξή μας για βόλτες στο δάσος και εκδρομές στη φύση.
Μπορεί να μας γεμίσουν με ενέργεια να κάνουμε πράγματα που ποτέ δεν βρίσκαμε τη δύναμη να ξεκινήσουμε.

Ισως να μας χαλαρώσουν τόσο, ώστε να αρχίσουμε να απολαμβάνουμε πραγματικά αναζωογονητικό ύπνο, καθ' όλη την διάρκεια της νύχτας.

Θα μας δώσουν έναν νέο τρόπο να παίζουμε με τα παιδιά μας.
Μέσα από την ευεξία που θα μας χαρίσουν, θα αρχίσουμε να αναζητούμε στην μητέρα φύση έναν σύμμαχο σε κάθε πρόβλημα που μας ταλαιπωρεί.

Θ' ανακαλύψουμε ότι η διάθεσή μας θα βελτιώνεται μέρα με τη μέρα, ιδιαίτερα εάν χρησιμοποιούμε βότανα όπως το Υπερικό (Hypericum Perforatum) και η Βρώμη (Aveena Sativa) που δρουν και ως αντικαταθλιπτικά.

Τέλος, τα βοτανόλουτρα πέραν όλων των άλλων, είναι μία μέθοδος συντονισμού μας με την μητέρα φύση, με τις συχνότητες που έχουμε χάσει εγκλωβισμένοι μέσα στους τόνους οικοδομικών υλικών που ζούμε καθημερινά.

Είναι ένα χέρι βοηθείας που χρωστάμε στον οργανισμό μας για να μπορέσει να διατηρήσει την φυσική του κατάσταση ύπαρξης, που είναι η υγεία και η ευεξία.

Είναι το ξεσκόνισμα της μνήμης της μυρωδιάς του φυσικού μας περιβάλλοντος, της αίσθησης της δράσης του φυτικού βασιλείου στο σώμα μας, που είναι το βασίλειο που μας χαρίζει την αναπνοή και την τροφή μας και συγκρατεί τη ζωή στον πλανήτη.

Τα περιεχόμενα του ιστοτόπου είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμεύσουν για να διευκολύνουν ή να αντικαταστήσουν τις διαγνώσεις, τις θεραπείες ή τις συστάσεις ενός επαγγελματία. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες και ζητήστε την έγκρισή του πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία. (alert-success) 

pandoranature.gr


#buttons=(Accept !) #days=(20)

Σε αυτόν τον ιστοχώρο χρησιμοποιούμε cookies προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήσης της ιστοσελίδας. Learn More
Accept !