Συνταγή για να φτιάξετε ζελατίνη πλούσια σε κολλαγόνο

 



Ο πόνος στις αρθρώσεις είναι κάτι που ταλαιπωρεί αρκετούς ανθρώπους, που υποφέρουν από οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδή αρθρίτιδα, οστεοπόρωση, τραυματισμό και κακώσεις στις κλειδώσεις, κρυστάλλους ουρικού οξέος, χρόνια φθορά στις κλειδώσεις από την εργασία και άλλες αιτίες.

Γνωστά αντιφλεγμονώδη όπως ο κουρκουμάς, το μέλι, το σκόρδο και το τζίντζερ μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου, αλλά υπάρχει μια άλλη, λιγότερο δημοφιλής τροφή που λειτουργεί καλά: η ζελατίνη.

Η ζελατίνη είναι πλούσια σε κολλαγόνο και εξάγεται από οστά, τένοντες και το δέρμα των ζώων.

Συνήθως η παραδοσιακή ζελατίνη προέρχεται από χοίρους, βοοειδή ή ψάρια.

Τι είναι η ζελατίνη;

Ας εξηγήσουμε λίγα πράγματα για τη ζελάτίνη. Το κολλαγόνο είναι η πρωτεΐνη από την οποία αποτελούνται το μεγαλύτερο μέρος των συνδετικών μας ιστών. 

Το σώμα μας χρειάζεται κολλαγόνο για υγιές δέρμα, τένοντες, οστά, χόνδρους κ.λπ. Όταν σιγοβράζουμε τα κόκαλα και τους συνδετικούς ιστούς των ζώων, το κολλαγόνο υδρολύεται μη αναστρέψιμα σε ζελατίνη. Η ζελατίνη, έτσι, αποτελείται από το κολλαγόνο και είναι αυτό που δίνει στο διάλυμά της με νερό τη μορφή «τζελ» όταν κρυώνει.

Η ζελατίνη και το κολλαγόνο έχουν το ίδιο προφίλ απαραίτητων αμινοξέων, η διαφορά είναι πώς η ζελατίνη πήζει επειδή έχει υδρολυθεί, ενώ το κολλαγόνο όχι και παραμένει υγρό. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη ζελατίνη και το κολλαγόνο εναλλακτικά σε πολλές συνταγές, ανάλογα την υφή που θέλετε να έχουν. 


Τα οφέλη της ζελατίνης

Η ζελατίνη βοηθά την πέψη, αντλεί τα υγρά στο πεπτικό σύστημα και έτσι διευκολύνει τη χώνεψη. Επίσης, βοηθά το σώμα να χρησιμοποιήσει πλήρως τις άλλες πρωτεΐνες που καταναλώνονται, με αποτέλεσμα να απορροφούνται καλύτερα οι πρωτεΐνες του κρέατος κι των οσπρίων από το έντερο.

Το αμινοξύ γλυκίνη που υπάρχει στη ζελατίνη (και στο κολλαγόνο) είναι ένας νευροδιαβιβαστής, προστατεύει από το οξειδωτικό στρες και προάγει την υγιή αποτοξίνωση στο ήπαρ. Διεγείρει επίσης την παραγωγή οξέος στομάχου για σωστή πέψη. Άλλα σημαντικά αμινοξέα, όπως η προλίνη και η γλουταμίνη, υπάρχουν επίσης στη ζελατίνη.

Παρέχει στον οργανισμό τα δομικά στοιχεία (πρωτεΐνες) που χρειάζεται το σώμα. Επομένως, είναι ευεργετική για την αναδόμηση της επένδυσης του εσωτερικού του εντέρου και για την προώθηση υγιούς δέρματος, μαλλιών και νυχιών.

Τα πρόσθετα οφέλη περιλαμβάνουν τη βοήθεια στην εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα, την αύξηση της αίσθησης του κορεσμού (σβήνει την πείνα), τη βελτίωση της υγείας των αρθρώσεων και την γρηγορότερη επούλωση των πληγών.


Ζελατίνη για τον πόνο στις αρθρώσεις

Όπως γράψαμε και προηγουμένως, η ζελατίνη αποτελείται από κολλαγόνο και αμινοξέα. Αυτά τα στοιχεία απαιτούνται για υγιή οστά. Το κολλαγόνο είναι δομική πρωτεΐνη και η πιο άφθονη πρωτεΐνη στο σώμα, που συνδέει τα πάντα μεταξύ τους. Βρίσκεται στο δέρμα, τα οστά, τα μαλλιά και τον συνδετικό ιστό. Η ζελατίνη περιέχει έξι έως δώδεκα γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κουταλιά της σούπας (πηγή 1).

Το σώμα μας απορροφά το κολλαγόνο της ζελατίνης, προσθέτοντάς το σε αυτό που φτιάχνει το ίδιο για να το χρησιμοποιήσει στους χόνδρους, το δέρμα, στους τένοντες και τις αρθρώσεις.

Η ζελατίνη ανακουφίζει τον πόνο στις αρθρώσεις με δύο τρόπους: ενισχύοντας τα οστά και ενισχύοντας τα δικά μας επίπεδα κολλαγόνου για την υποστήριξη του συνδετικού ιστού. Η ζελατίνη περιέχει χονδροϊτίνη, μια χημική ουσία που βρίσκεται στον χόνδρο και προωθεί την απορρόφηση της υγρασίας στις ίνες για τη διατήρηση της ευελιξίας και της κινητικότητας (πηγή 2).

Μελέτες σχετικά με τα αποτελέσματα της λήψης κολλαγόνου για τη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας και της οστεοπόρωσης έχουν δείξει ότι ο χόνδρος μας το απορροφά, λιπαίνει και ενισχύει έτσι τον συνδετικό ιστό της άρθρωσης, ανακουφίζοντας αποτελεσματικά τον πόνο (πηγή 3).

Απαιτείται κάποιος χρόνος για να απορροφήσει το σώμα το κολλαγόνο από τη ζελατίνη — μπορεί να χρειαστούν μερικοί μήνες. Λαμβάνοντας υπόψη αυτό, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Complementary Therapeutic Medicine το 2012 παρακολούθησε τα επίπεδα πόνου στις αρθρώσεις της ομάδας που συμμετείχε στην έρευνα τρεις και έξι μήνες μετά την έναρξη της λήψης συμπληρωμάτων κολλαγόνου.

Δεν υπήρχε διαφορά μεταξύ της ομάδας ελέγχου και της ομάδας που πήρε συμπλήρωμα κολλαγόνου στους τρεις μήνες.

Ωστόσο, μετά από έξη μήνες η διαφορά μεταξύ των ομάδων ήταν σημαντική. Υπήρξε μια μετρήσιμη μείωση του πόνου στις αρθρώσεις στην πλάτη, τα χέρια και τα πόδια στην ομάδα που λάμβανε κολλαγόνο έναντι της ομάδας ελέγχου (πηγή 4).

Προάγει την υγεία του δέρματος

Το κολλαγόνο της ζελατίνης είναι ζωτικής σημασίας για την ελαστικότητα του δέρματος και την ανανέωση των κυττάρων του και ως εκ τούτου παίζει ρόλο στην επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης. Όταν περνάμε τα 30, το σώμα αρχίζει να παράγει λιγότερο κολλαγόνο, γι’ αυτό το δέρμα αρχίζει να σχηματίζει ρυτίδες.

Πολλά προϊόντα περιποίησης δέρματος περιέχουν κολλαγόνο ως βασικό συστατικό, αλλά το πρόβλημα με αυτό είναι ότι το μόριο του κολλαγόνου είναι πολύ μεγάλο για να απορροφηθεί από τα κύτταρα του δέρματος. Για αυτόν τον λόγο είναι απαραίτητο να προσθέσουμε κολλαγόνο στη διατροφή μας. Αυτή η μελέτη από το περιοδικό Clinical Interventions of Aging δείχνει ότι η καθημερινή κατανάλωση συμπληρωμάτων πλούσιων σε κολλαγόνο, όπως είναι η ζελατίνη, μείωσε τα ορατά σημάδια γήρανσης (πηγή 5).

Εκτός από τις αρθρώσεις είναι κατάλληλο για γερά οστά

Ξεχνάμε ότι τα οστά μας είναι βασικά ζωντανές δομές που αλλάζουν καθώς γερνάμε και διαμορφώνονται σύμφωνα με στη διατροφικές μας επιλογές. Η ζελατίνη περιέχει σημαντικά μέταλλα όπως το ασβέστιο και το μαγνήσιο που είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της υγείας των οστών μας και την πρόληψη καταγμάτων ή απώλειας οστικής πυκνότητας.

Οι ιδιότητες της ζελατίνης πάνω στην υγεία των οστών επεκτείνονται ακόμη περισσότερο, καθώς οι μελέτες μπορούν τώρα να αποδείξουν ότι η ζελατίνη μπορεί να λειτουργήσει ως αποτελεσματική θεραπεία για χρόνιες διαταραχές των οστών όπως η οστεοπόρωση και η οστεοαρθρίτιδα. (πηγή 6)
Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου

Η το αμινοξύ γλυκίνη, που υπάρχει στη ζελατίνη βοηθά στη βελτίωση της διάθεσής μας και μας ηρεμεί, μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να κοιμηθούμε καλύτερα. Μία μελέτη έδειξε ότι η ζελατίνη μπορεί να βοηθήσει άτομα που υποφέρουν συχνά από κακή ποιότητα ύπνου ή έχουν αϋπνίες. Ο ύπνος βελτιώθηκε επίσης χωρίς τα άτομα να έχουν θολούρα στο πρωινό τους ξύπνημα και να νυστάζουν μέσα στη μέρα. (πηγή 7)

Συνταγή για να τη φτιάξετε

Η ζελατίνη είναι διαυγής, άγευστη και άοσμη, γεγονός που την κάνει ένα θαυμάσιο υλικό για να αναμιγνύεται με άλλα συστατικά με διάφορους τρόπους. Καλό είναι να παίρνεται καθαρή ζελατίνη χωρίς ζάχαρη ή άλλα πρόσθετα γεύσης.

Παρακάτω είναι μια απλή συνταγή που συνδυάζει τη ζελατίνη με άλλα θρεπτικά τρόφιμα για να φτιάξετε μια νόστιμη, θρεπτική και διασκεδαστική απόλαυση. Η ζελατίνη θα ανακουφίσει τον πόνο στις αρθρώσεις. Από τα άλλα υλικά που έχουμε στη συνταγή μας, ο λιναρόσπορος περιέχει φυτικές ίνες, υγιή λιπαρά και μέταλλα για την υποστήριξη των οστών.

Οι σταφίδες παρέχουν σίδηρο και το μέλι είναι γνωστό ότι έχει αντιφλεγμονώδη ιδιότητες.

Θα χρειαστείς:

3 κουταλιές της σούπας σταφίδες

2 κουταλιές της σούπας ζελατίνη χωρίς γεύση

8 κουταλάκια του γλυκού λιναρόσπορο

4 κουταλιές της σούπας σουσάμι
3 κουταλιές της σούπας σπόρους κολοκύθας
¾ φλιτζάνι μέλι

Εκτέλεση: Βάλτε τους σπόρους σε ένα μπλέντερ και προσθέστε τη ζελατίνη μαζί με τις σταφίδες και το μέλι. Στη συνέχεια, χτυπήστε τα υλικά στη μέγιστη ταχύτητα για 2 ή 3 λεπτά μέχρι όλα να ομογενοποιηθούν σε ένα λείο μείγμα χωρίς σβόλους. Όταν είναι έτοιμο, αδειάζουμε το μείγμα σε δοχείο, το σκεπάζουμε με το καπάκι του και το φυλάμε στο ψυγείο.

Παίρνετε ένα κουταλάκι του γλυκού δύο φορές την ημέρα, πριν το πρωινό και το μεσημεριανό.

Τα περιεχόμενα αυτής της δημοσίευσης είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμεύσουν για να διευκολύνουν ή να αντικαταστήσουν τις διαγνώσεις, τις θεραπείες ή τις συστάσεις ενός επαγγελματία. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες και ζητήστε την έγκρισή του πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία. (alert-success)
gonatural.gr


#buttons=(Accept !) #days=(20)

Σε αυτόν τον ιστοχώρο χρησιμοποιούμε cookies προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήσης της ιστοσελίδας. Learn More
Accept !