Το ξίδι της φωτιάς: θωρακίζει τον οργανισμό τους κρύους μήνες από ιώσεις κλπ.

 

Το ξίδι της φωτιάς είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στην Αμερική και στον Καναδά. Για την ακρίβεια είναι ένα προϊόν που θα λέγαμε πως ”σπάει τα ταμεία ” ιδίως την εποχή της καραντίνας.

Η συνταγή είναι παμπάλαια και λέγεται πως είναι από αυτές που διαδόθηκαν από στόμα σε στόμα . Καταλαβαίνετε λοιπόν πως λόγω του ‘’σπασμένου τηλέφωνου ‘’ πολλά από τα συστατικά άλλαξαν.

Την δεκαετία του ’70 η γνωστή βοτανολόγος Rosemary Gladstar την κυκλοφόρησε επίσημα με την ονομασία ‘’ΞΙΔΙ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ’’. Ουσιαστικά πρόκειται για συστατικά εμποτισμένα σε ξύδι που δρουν ως ενισχυτικά του ανοσοποιητικού και θωρακίζουν τον οργανισμό ιδιαίτερα τους κρύους μήνες από ιώσεις κλπ.

Η συνταγή ή έστω μια από τις παραλλαγές της είναι η παρακάτω.

Υλικά- διαδικασία

Όλα τα υλικά θα πρέπει να είναι ψιλοκομμένα ή τριμμένα στον τρίφτη. 

Προσοχή με το χρένο, φορέστε γυαλί για να μην σας πω την μάσκα της ηλεκτροσυγκόλλησης και βγείτε έξω να το τρίψετε. Αλλιώς το δάκρυ που θα ρίξετε θα το ζηλέψει και η πιο ξακουστή Μανιάτισσα μοιρολογίστρα.

– ½ κούπα φρέσκο χρένο (Πλούσιο σε βιταμίνες Β, C και καροτίνη (προβιταμίνη Α), και ανόργανα στοιχεία όπως σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο και ασβέστιο).

– ¼ κούπας τζίντζερ (Πλούσιο σε κάλιο, μαγνήσιο , βιταμίνη C, φλλικό οξύ , χαλκό, ψευδάργυρο κλπ. Οι τζιντζερόλες που περιέχει βοηθούν με την αντιοξειδωτική και την αντιφλεγμονώδη δράση τους τον οργανισμό μας).

– ½ κούπα κρεμμύδι ξερό

– ½ κούπα σκόρδο

– 1 πιπεριά habanero κομμένη στην μέση

– 1 πορτοκάλι κομμένο σε τέταρτα

– ½ λεμόνι

– ¼ κούπα ρίζα κουρκουμά (Ο κουρκουμάς έχει αναρίθμητα οφέλη. Η κουρκουμίνη είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό , βοηθά στον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα ενώ λόγω της αντιφλεγμονώδης δράσης της , ανακουφίζει από φλεγμονές σε μύες και αρθρώσεις. )

– ½ κούπα μαϊντανός

– 2 κ.σούπας δεντρολίβανο

– 2 κ.σούπας θυμάρι

– ¼ κούπας μέλι (μπαίνει μετά το σούρωμα)

– Μηλόξυδο μέχρι να σκεπάσει τα συστατικά στο βάζο μας

Βάζετε τα υλικά στο αποστειρωμένο βάζο σας και τα σκεπάζετε με το μηλόξυδο (μπορείτε να γεμίσετε το βάζο σας μέχρι πάνω ). Αν το καπάκι σας είναι μεταλλικό σκεπάστε το βάζο σας με ένα πανί ή χαρτί και βιδώστε το. Αποθηκεύστε το σε ένα σκοτεινό ντουλάπι και ανακινείστε καθημερινά για 4-6 εβδομάδες.

Σουρώστε το , στραγγίστε καλά τα συστατικά , προσθέστε το μέλι και αποθηκεύστε το σε αποστειρωμένο μπουκάλι στο ψυγείο.

Η Gladstar συμβουλεύει να παίρνουμε 1 κουταλάκι του γλυκού την ημέρα αραιωμένο σε χυμό για πρόληψη και 2 κουταλάκια με τα πρώτα συμπτώματα κάποιας ίωσης ανά 4 ώρες.

Το ξύδι είναι ιδιαίτερα θερμαντικό και λόγω της οξύτητας του δεν ενδείκνυται για ανθρώπους με στομαχικά προβλήματα. Επίσης είναι απαγορευτικό κατά τη διάρκεια της κύησης .

Προσωπικά το έφτιαξα…και ενώ στην αρχή φοβόμουν πως αυτό το πράγμα δεν θα πίνεται , τελικά είναι κάτι πολύ κοντά στις δικές μου γευστικές προτιμήσεις!

Στην υγεία μας λοιπόν.

Τα περιεχόμενα του ιστοτόπου είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμεύσουν για να διευκολύνουν ή να αντικαταστήσουν τις διαγνώσεις, τις θεραπείες ή τις συστάσεις ενός επαγγελματία. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες και ζητήστε την έγκρισή του πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία. (alert-success)
botanologika.gr


#buttons=(Accept !) #days=(20)

Σε αυτόν τον ιστοχώρο χρησιμοποιούμε cookies προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήσης της ιστοσελίδας. Learn More
Accept !