Τι είναι τα προσαρμογόνα βότανα;

Τα προσαρμογόνα είναι φυτικές ουσίες (βότανα και μανιτάρια) που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του άγχους και του στρες βελτιώνοντας παράλληλα τα επίπεδα ενέργειας άρα και ευεξίας μας.

«Πιστεύεται ότι έχουν ισχυρή θεραπευτική δύναμη όχι μόνο στο άγχος αλλά και στη φλεγμονή και την κόπωση», λέει ο Brandi Muilenburg, coach διατροφής και καλής υγείας που εργάζεται στο Integrative and Functional Nutrition.

Τα προσασμογόνα χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική για αιώνες και στη δυτική ιατρική από τη δεκαετία του 1940 τουλάχιστον, ενώ βρίσκονται σε πολλά συμπληρώματα βοτάνων, ακόμη και σε συστατικά που όλες έχουμε στην κουζίνα μας.

Για ποιες τροφές μιλάμε λοιπόν

Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα προσαρμογόνα που όλες έχουμε στο ντουλάπι της κουζίνας μας είναι ο κουρκουμάς. Ναι, καλά διάβασες. Αυτό το έντονα χρωματισμένο μπαχαρικό περιέχει την αντιφλεγμονώδη ένωση κουρκουμίνη και είναι επίσης γνωστό για τις αντιοξειδωτικές του δυνατότητες. 

Άλλα κοινά προσαρμογόνα είναι τα goji berries (που μεταξύ άλλων υποστηρίζουν την υγεία του ανοσοποιητικού και των ματιών), η ρίζα γλυκόριζας με τη χημική ένωση γλυκυρριζίνη (η οποία της προσδίδει αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες) και η ασβαγκάντα ή Βιθάνια (ashwagandha), ένα θεραπευτικό βότανο στην Αγιουρβέδα που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για να μειώσει το άγχος.

Γιατί βλέπεις τόσα πολλά προϊόντα τροφίμων και ποτών με προσαρμογόνα αυτήν τη στιγμή;

Τα τελευταία 5 χρόνια, οι μάρκες τροφίμων έχουν αρχίσει να επενδύουν σημαντικό κεφάλαιο στην έρευνα και την ανάπτυξη προσαρμογόνων τροφίμων. 

Η αγορά των προσαρμογόνων αναμένεται να αυξηθεί από 2,4 εκατομμύρια δολάρια το 2019 σε 3,9 εκατομμύρια δολάρια έως το 2025. 

Τι οδηγεί σε αυτή την ανάπτυξη; Ως καταναλωτές, γνωρίζουμε περισσότερο από ποτέ τι υπάρχει στο φαγητό μας και υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για εναλλακτικές μορφές ιατρική.

Τα προσαρμογόνα είναι ασφαλή;

Σε γενικές γραμμές, τα προσαρμογόνα είναι πολύ ασφαλή όμως όπως υποστηρίζουν και οι ειδικοί το γεγονός ότι κάτι είναι φυσικό δεν σημαίνει ότι είναι κατάλληλο για όλους. 

Ο λόγος για αυτό είναι ότι μπορούν να αλληλεπιδράσουν με ορισμένα φάρμακα ενώ θα πρέπει πριν τα καταναλώσεις να μιλήσεις με τον γιατρό σου καθώς είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι δεν έχεις κάποια αλλεργία που θα έκανε τα προσαρμογόνα πρόβλημα για εσένα. 

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτά δεν αποτελούν θεραπεία. 

Ενώ τα προσαρμογόνα μπορεί να μειώσουν τα συμπτώματα του στρες, δεν θα κάνουν το άγχος μας να φύγει.

Πώς πρέπει να τα χρησιμοποιήσεις

Μπορείς απλά και φυσικά να προσθέσεις προσαρμογόνα στη διατροφή σου! Τι θα έλεγες να ρίξεις λίγο κουρκουμά στον πρωινό σου καφέ ή να προσθέσετε matcha στην πρωινή σου ρουτίνα; Απλώς να θυμάσαι ότι η συνέπεια είναι ένα από τα κλειδιά για να είμαστε ασφαλείς.

«Τα προσαρμογόνα χρησιμοποιούνται καλύτερα σε τακτική βάση και μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες για να επιτευχθεί πραγματικά ένα θεραπευτικό αποτέλεσμα και ισορροπία στο σύστημά σας», λέει η Δρ Fossati. «Συμβουλεύω τους ασθενείς να δοκιμάζουν κάθε νέο προσαρμογόνο για ένα ή δύο μήνες, με συνέπεια, για να δουν εάν υπάρχει όφελος».

Μια δοκιμή θα σε πείσει!

Τα περιεχόμενα του ιστοτόπου είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμεύσουν για να διευκολύνουν ή να αντικαταστήσουν τις διαγνώσεις, τις θεραπείες ή τις συστάσεις ενός επαγγελματία. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες και ζητήστε την έγκρισή του πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία. (alert-success) 

queen.gr


#buttons=(Accept !) #days=(20)

Σε αυτόν τον ιστοχώρο χρησιμοποιούμε cookies προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήσης της ιστοσελίδας. Learn More
Accept !