Μπορούμε να τρώμε μπανάνα με άδειο στομάχι;



Ίσως τελικά μια μπανάνα την ημέρα χωρίς να έχει προηγηθεί κάποιο άλλο γεύμα, δεν είναι και τόσο καλή ιδέα.

Η παροιμία λέει «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα», αλλά όσο δημοφιλές κι αν είναι, αν κοιτάξεις τριγύρω, πιθανότατα θα δεις περισσότερους ανθρώπους να τρώνε μπανάνες απ΄ό,τι μήλα.

Ο λόγος; Μα είναι προφανής: είναι μαλακά, νόστιμα και μπορούν εύκολα να αναμειχθούν σε πολλές νόστιμες συνταγές, είτε πρόκειται για smoothie μπανάνας με φυστικοβούτυρο, ψωμί μπανάνας ή το banoffee, που όλοι αγαπάμε.

Όσο νόστιμες κι αν συνδυάζονται οι μπανάνες με άλλα φαγητά, ωστόσο, τα ερωτήματα στροβιλίζονται γύρω από το πώς και πότε μπορείς να τις φας μόνες τους. 

Μπορούμε να τρώμε μπανάνα με άδειο στομάχι;

Ορισμένοι ειδικοί σπεύδουν να επισημάνουν τις παρενέργειες της κατανάλωσης μιας μπανάνας χωρίς να έχουμε φάει κάτι άλλο πριν. Οι μπανάνες είναι μια εξαιρετική τροφή επειδή, όπως επισημαίνει η διαιτολόγος Jennifer Maeng, MS, RD, με έδρα τη Νέα Υόρκη, είναι ένα θρεπτικό φρούτο που είναι και νόστιμο και προσιτό.

«Οι μπανάνες έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, το οποίο είναι ένας από τους ηλεκτρολύτες που είναι απαραίτητοι για τις σωματικές λειτουργίες όπως η ισορροπία του pH, η ισορροπία του νερού στο σώμα μας, η αρτηριακή πίεση, η πέψη και ακόμη και η σύσπαση των μυών», υποστηρίζει η Maeng.

Πρέπει να φας μια μπανάνα με άδειο στομάχι; Δεν είναι μια απλή απάντηση, καθώς εξαρτάται από τη διάρκεια ζωής της μπανάνας. 

Οι μπανάνες περιέχουν πιο ανθεκτικό άμυλο, όπως φυτικές ίνες. «Καθώς ωριμάζουν, η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μειώνεται, καθιστώντας την μπανάνα ως επί το πλείστον απλή ζάχαρη, η οποία μπορεί να αυξήσει το σάκχαρό σας και ενδεχομένως να προκαλέσει πτώση του σακχάρου ή ήπια κόπωση».

Έτσι, αν και μπορεί να φαίνεται υπέροχη ιδέα να καταναλώσεις μια μπανάνα για το μεσημεριανό σου σνακ ή 30 λεπτά πριν από την προπόνηση, ίσως θα πρέπει να το ξανασκεφτείς. Εξάλλου, το να αισθάνεσαι κουρασμένη ενώ προσπαθείς να εργαστείς ή να προπονηθείς δεν είναι ποτέ το ιδανικότερο.

Το να φας μια μπανάνα με άδειο στομάχι το πρώτο πράγμα το πρωί δεν είναι επίσης καλή ιδέα, σύμφωνα με τη Maeng. «Το σώμα σας ενισχύει φυσικά το σάκχαρό σας το πρωί και εάν δεν είστε διαβητικός, το σώμα σας θα παράγει περισσότερη ινσουλίνη για να εξισορροπήσει το σάκχαρό σας», εξηγεί. «Για αυτόν τον λόγο, το πρωί (ή με άδειο στομάχι) δεν είναι η καλύτερη στιγμή για να φάτε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε απλούς υδατάνθρακες και χαμηλής περιεκτικότητας σε ίνες, όπως οι μπανάνες».
Ο καλύτερος τρόπος για να καταναλώσεις μπανάνες

Φυσικά κανείς δε λέει πως δεν μπορείς να φας μπανάνες. Απλώς είναι καλύτερο να τις συνδυάσεις με άλλα τρόφιμα και να τα τρως την κατάλληλη στιγμή για να αποφύγεις την ακούσια επίδραση που προκαλεί η ζάχαρη στον οργανισμό σου και προκαλεί κόπωση.

«Μερικές φορές το σώμα σας μπορεί να παράγει υπερβολική ποσότητα ινσουλίνης μετά από ένα μεγάλο γεύμα με απλούς υδατάνθρακες όπως αυτά που περιέχουν μπανάνες, με αποτέλεσμα το σάκχαρό σας να πέσει πολύ χαμηλά. 

Αυτή η αντίδραση μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερη λαχτάρα για ζάχαρη, καθώς το σώμα σας προσπαθεί να επαναφέρει το σάκχαρο στο αίμα σας σε ένα ασφαλές επίπεδο».

Ως εκ τούτου, την επόμενη φορά που θα λαχταρήσεις μπανάνες το πρωί, η διατροφολόγος προτείνει να τις συνδυάσεις με βούτυρο ξηρών καρπών ή να τις ανακατέψεις στα smoothies σου με πρωτεΐνη.

 (getButton) #text=(👉 Η ασπίδα του πετπικού) #file=(Off: 30%) #icon=(buy) #size=(1) #color=(#bd2323) #info=(Αγορά)

 text

www.queen.gr



#buttons=(Accept !) #days=(20)

Σε αυτόν τον ιστοχώρο χρησιμοποιούμε cookies προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήσης της ιστοσελίδας. Learn More
Accept !