Λοσιόν προσώπου: Κρέμες, γαλακτώματα, λοσιόν, τζελ, με βάση το ιξώδες τους

 


Τι είναι η λοσιόν προσώπου;

Τα καλλυντικά είναι ουσίες ή παρασκευάσματα που προορίζονται να έρθουν σε επαφή με την επιδερμίδα και άλλα εξωτερικά μέρη του ανθρώπινου σώματος με σκοπό τον καθαρισμό, την ενυδάτωση και την προστασία. Τα συστατικά τους μπορούν να φτάσουν μέχρι την κατώτερη στιβάδα της επιδερμίδας αλλά αν φτάσουν στο χόριο όπου υπάρχουν αιμοφόρα αγγεία μπορεί να θεωρηθούν φαρμακευτικά προϊόντα.

Διακρίνονται διάφορες μορφές καλλυντικών π.χ. κρέμες, γαλακτώματα, λοσιόν, τζελ, με βάση το ιξώδες τους (viscosity) που αντιστοιχεί στην «πηκτότητα». Για παράδειγμα, οι κρέμες δεν ρέουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, αντίθετα με τα γαλακτώματα. Η λοσιόν ή αλλιώς toner είναι μια μορφή τοπικού δερματικού προϊόντος το οποίο είναι σε υγρή κατάσταση. Όταν λοιπόν μιλάμε για λοσιόν δεν εννοούμε ένα συγκεκριμένο προϊόν, αλλά μια μορφή καλλυντικού που μπορεί να προορίζεται για διάφορες χρήσεις π.χ. καθαρισμό, ενυδάτωση, ντεμακιγιάζ, κατά της κυτταρίτιδας,  serum κλπ. Οι κρέμες, οι λοσιόν, τα τζελ και τα έλαια σας δίνουν μια πολύ διαφορετική αίσθηση όταν τα εφαρμόζετε. Μια ενυδατική λοσιόν σας ενυδατώνει χωρίς να αισθάνεστε κάτι βαρύ ή κολλώδες.

Ένας γενικός τύπος για λοσιόν περιλαμβάνει, νερό, αλκοόλ, γλυκερίνη, καθώς και ειδικά συστατικά όπως είναι τα στυπτικά και τα αντισηπτικά (π.χ. μπορεί να περιλαμβάνει μέλι). Στυπτικές είναι οι ουσίες που συστέλλουν τους ιστούς και έτσι μειώνουν τις εκκρίσεις (π.χ. τανίνες). Οι λοσιόν έχουν τα περισσότερα συστατικά από άλλες μορφές καλλυντικών και ένας λόγος είναι ότι όσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητα σε νερό, τόσο πιο εύκολο είναι να σχηματιστούν βακτήρια, συνεπώς οι αντισηπτικές και οι βακτηριοστατικές ουσίες είναι επιθυμητές στις λοσιόν.

Πώς χρησιμοποιείται;

Επειδή οι λοσιόν περιέχουν μεγαλύτερο ποσοστό νερού και λιγότερα έλαια από τις άλλες μορφές καλλυντικών είναι διαυγείς και λεπτόρευστες. Σε μια ενυδατική λοσιόν, συνήθως θα βρείτε στην ετικέτα πρώτα το νερό («aqua») ακολουθούμενο π.χ. από γλυκερίνη, υαλουρονικό οξύ κλπ. Εφαρμόζονται με ένα μικρό κομμάτι βαμβάκι, εύκολα εξαπλώνεται σε μια μεγάλη περιοχή όπου μπορεί να υπάρχουν και τρίχες και απορροφάται  γρήγορα.

Τα άτομα με κανονικό δέρμα μπορεί να χρειάζονται μόνο λοσιόν για να διατηρήσουν το δέρμα τους ενυδατωμένο. Μια λοσιόν προσώπου είναι ελαφρύτερη από μια λοσιόν χεριών και σώματος γιατί το δέρμα του προσώπου είναι πιο ευαίσθητο, κάτι που την καθιστά λιγότερο αποτελεσματική για χρήση στα χέρια και το σώμα.

Η λοσιόν είναι πιο αποτελεσματική το καλοκαίρι ή σε υγρά κλίματα όταν υπάρχει υψηλότερο επίπεδο υγρασίας στον αέρα. Δεν είναι ωστόσο η ιδανική μορφή για ξηρά δέρματα τα οποία δεν παράγουν επαρκές σμήγμα και άρα χρειάζονται περισσότερα έλαια να να συγκρατηθεί η υγρασία της επιδερμίδας.

Ποια να διαλέξω;

Η επιλογή της τονωτικής λοσιόν δεν διαφέρει από την επιλογή μιας ενυδατικής κρέμας, δηλαδή θα πρέπει να γίνεται με βάση τον τύπο και τις ανάγκες της επιδερμίδας σας. Eνδεικτικά σας δίνουμε μερικές συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν στην επιλογή του κατάλληλου προϊόντος:

  • Λιπαρό δέρμα: Επιλέξτε μια τονωτική λοσιόν χωρίς οινόπνευμα που να προσφέρει ήπια απολέπιση. Αυτό βοηθά να απαλλαγούμε από τα νεκρά επιφανειακά κύτταρα με αποτέλεσμα πιο καθαρό δέρμα. Αν έχετε μεγάλους πόρους μπορείτε να επιλέξετε ένα toner με αμινοξέα φρούτων ή γλυκολικό οξύ.
  • Ξηρό δέρμα: Επιλέξτε ένα toner που βοηθά στην ενυδάτωση και επιτρέπει την απορρόφηση της ενυδατικής κρέμας. Μπορεί να περιέχει αμινοξέα, υαλουρονικό οξύ και άλλα ενυδατικά συστατικά.
  • Κανονικό ή μικτό δέρμα: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε είδος toner, αρκεί να γράφει στην ετικέτα του alcohol free.
  • Ευαίσθητο δέρμα: Χρειάζεται ένα ιδιαίτερα απαλό προϊόν, χωρίς αλκοόλ και με καταπραϋντικά συστατικά, όπως είναι το εκχύλισμα χαμομηλιού. Οποιαδήποτε σκληρή χημική ουσία μπορεί να ερεθίσει την επιδερμίδα.

 (getButton) #text=(👉 Φυσική λοσιόν καθαρισμού) #file=(Off: 30%) #icon=(buy) #size=(1) #color=(#bd2323) #info=(Αγορά)

text

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Σε αυτόν τον ιστοχώρο χρησιμοποιούμε cookies προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήσης της ιστοσελίδας. Learn More
Accept !