Σύκα: Τα διατροφικά οφέλη για την υγεία μας

 

Τα σύκα - και τα φύλλα τους - είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά και προσφέρουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας, αφού μπορούν να προωθήσουν την καλή πέψη, να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και να βοηθήσουν να διαχειριστούμε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας.

Μερικά ιστορικά στοιχεία

Ο Αδάμ και η Εύα κάλυπταν τα γυμνά σώματα τους με «φύλλα συκής» όπως αναφέρεται στη Βίβλο. Ήταν ακόμη το αγαπημένο φρούτο της Κλεοπάτρας, η οποία πέθανε από τσίμπημα δηλητηριώδες φιδιού, το οποίο βρισκόταν μέσα σε ένα καλάθι με σύκα που της προσέφεραν. Επίσης, τα σύκα προσφέρονταν ως «μετάλλιο» στους νικητές των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ οι αθλητές τα κατανάλωναν ως υπερτροφή στη διάρκεια της προπόνησης. Οι Αρχαίοι Έλληνες, μάλιστα, τα θεωρούσαν «πιο πολύτιμα και από τον χρυσό».

Σήμερα καλλιεργούνται σε περιοχές από την Τουρκία μέχρι και τη νότια Ινδία, τις ΗΠΑ και απλώνονται σε όλες τις χώρες της Μεσογείου, όπως Ελλάδα και η Ισπανία.

 

Η διατροφική αξία των σύκων

Θρεπτικά συστατικά

Ωμά σύκα ανά 100γρ

Ξηρά σύκα ανά 100γρ

Θερμίδες

74

283

Ολικά λιπαρά

0.3 g

0.52 g

Κορεσμένο λίπος

0.1 g

0.0 g

Νάτριο

1 mg

12.26 mg

Ολικοί Υδατάνθρακες

19 g

66.16 g

Διαιτητικές Ίνες

2.9 g

12.21 g

Σάκχαρα

16 g

49 g

Πρωτεΐνες

0.8 g

3.14 g

 

•Τα σύκα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε Κάλιο, γεγονός το οποίο βοηθάει άτομα που έχουν αυξημένη αρτηριακή πίεση, ενώ βοηθά και στη διατήρηση του ασβεστίου στα οστά.

•Προσέχουμε, καθώς λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε Βιταμίνη Κ, μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα σε όσους παίρνουν αντιπηκτικά φάρμακα!

•Τα σύκα έχουν την υψηλότερη συγκέντρωση μετάλλων (σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, χαλκό) και φυλλικού οξέως, ενώ αποτελούν τα φρούτα με τη δεύτερη μεγαλύτερη συγκέντρωση ασβεστίου μετά τα πορτοκάλια. Tip: Μισή κούπα σύκα ισοδυναμεί με τόσο ασβέστιο όσο περιέχεται σε μισή κούπα γάλα!

•Αποτέλουν, επίσης, εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, καθώς μια μερίδα προσφέρει το 20% των ημερήσιων αναγκών σε φυτικές ίνες!

•Παράλληλα, περιέχουν πρεβιοτικά, τα οποία βοηθούν στην ανάπτυξη των καλών βακτηρίων στο έντερο, βελτιώνοντας την υγεία του πεπτικού συστήματος (αντιμετώπιση δυσκοιλιότητας, φουσκωμάτων κλπ).

•Τέλος, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά στοιχεία όπως πολυφαινόλες, κουμαρίνες & βενζαλδεϋδη.

Όμως προσοχή: Μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα σε άτομα που έχουν νεφρικά προβλήματα ή πέτρες στη χοληδόχο κύστη, γιατί σε υψηλές συγκεντρώσεις σχηματίζουν λίθους οξαλικού ασβεστίου. Επίσης, μπορεί να ενοχλήσουν άτομα που υποφέρουν από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, λόγω των σπόρων που περιέχουν ενώ αντενδείκνυνται για τη διάρροια.

Τα διατροφικά οφέλη για την υγεία μας

1. Βοηθούν στην πεπτική υγεία κυρίως σε άτομα που πάσχουν από δυσκοιλιότητα.

2. Μπορεί να βελτιώσουν την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα, τα οποία συμβάλλουν στη βελτίωση της αγγειακής σας υγείας και να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

3. Ενισχύουν την ομαλή ρύθμιση του σακχάρου του αίματος. Προσοχή: Αυτό δεν ισχύει για τα ξερά σύκα που έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε σάκχαρα!

4. Έχουν πιθανή αντικαρκινική δράση.

5. Τα σύκα μπορεί να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στο δέρμα, ειδικά σε άτομα με αλλεργική δερματίτιδα - ή φαγούρα στο δέρμα ως αποτέλεσμα αλλεργιών.

Πώς να τα εντάξουμε στη διατροφή μας;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να προσθέσουμε σύκα στη διατροφή μας, καθένας με τα δικά του πιθανά οφέλη. Οι τέσσερις βασικοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να συμπεριλάβουμε τα σύκα στη διατροφή μας είναι οι εξής:

Φρέσκα. Τα φρέσκα σύκα έχουν λίγες θερμίδες, ενώ είναι ένα υπέροχο σνακ και αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή για να προσθέσουμε σε σαλάτες ή επιδόρπια. Μπορούμε, επίσης, να φτιάξουμε μαρμελάδα σύκου ή κονσέρβες με φρέσκα σύκα.

Αποξηραμένα. Τα ξηρά σύκα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και θερμίδες, επομένως πρέπει να τρώγονται με μέτρο. Μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικά στη θεραπεία της δυσκοιλιότητας από τα φρέσκα σύκα.

Φύλλα σύκου. Αν και μπορεί να είναι δύσκολο να βρεθούν εκτός των ειδικών παντοπωλείων, τα φύλλα σύκων είναι θρεπτικά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν με διάφορους τρόπους. Χρησιμοποιούνται συχνά με τον ίδιο τρόπο όπως τα φύλλα σταφυλιών, ως περιτύλιγμα για πιάτα που περιέχουν ρύζι, κρέας ή άλλα γεμίσματα.

Τσάι φύλλων σύκων. Το τσάι με φύλλα σύκων παρασκευάζεται από αποξηραμένα φύλλα σύκων. Μπορείτε να το φτιάξετε μόνοι σας ή να αγοράσετε τσάι από φύλλα συκιάς σε απευθείας σύνδεση ή σε ειδικά καταστήματα.

(getButton) #text=(Πηγή σωστής διατροφής) #file=(Off: 30%) #icon=(buy) #size=(1) #color=(#bd2323) #info=(Αγορά)

 text


#buttons=(Accept !) #days=(20)

Σε αυτόν τον ιστοχώρο χρησιμοποιούμε cookies προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήσης της ιστοσελίδας. Learn More
Accept !